Soundprocessing op Radio Crescendo

 

Je merkt vast wel dat het geluid op de gemiddelde radiozender meer loudness en altijd hetzelfde volume heeft. Dat het meer sprankelend klinkt en er bijna nooit dipjes in het volume zitten, zoals bij originele cd-opnames.

Er wordt gebruik gemaakt van sound-processing om het geluid zo af te stemmen dat het ook op kleine speakers goed klinkt. Maar juist ook bij goede krachtige speakers klinkt het vaak beter en frisser dan het origineel.  Maar dat is niet alleen een reden. De meeste zenders willen ook een gelijkmatig volume zodat de luisteraar niet elke keer zijn radio harder of zachter hoeft te zetten door volume verschillen.

Sound-processing oftewel signaal bewerking is al iets uit het begin van de jaren ‘50 in Amerika. CBS en NBC begonnen daar met de AM-zenders al snel in te zien dat er iets moest worden gedaan aan de signaalruis en kwaliteit van de uitzendingen, om zo te voorkomen dat de zenders te hard werden ingestuurd wat tot vervorming leidde.  En aldus ontstond het idee om iets aan limiting en compressie te doen.

Vandaag de dag kan een goede sound-processing ook softwarematig worden bereikt. Voor Radio Crescendo maken we gebruik van Stereo Tool. Een zeer uitgebreide tool waarbij het geluid langs meer dan tien processing stappen wordt geleid. Inmiddels maken we zo’n tweeënhalf jaar gebruik van deze tool. Echter, het verkrijgen van de juiste afstelling is een monsterklus. Niet iedere computer produceert hetzelfde geluid en instellingen zijn niet voor elk muziekgenre geschikt. Voor een zender met klassieke muziek is een compleet andere afstelling nodig dan voor een popzender, zoals Radio Crescendo.  

Na een tijd van inregelen, proberen en bijstellen hebben we in 2018 een nieuwe preset in gebruik genomen. De beste tot nu toe! Naar onze mening doet de kwaliteit van het geluid van Radio Crescendo niet meer onder voor de grote landelijke en wereldwijde radiostations. Luister zelf en geniet van de beste muziek allertijden in sublieme geluidskwaliteit!